TONTON meillä
LUOMUA, PUHDASTA RUOKAA, VITAMIINEJA, RAVINTOAINEITA, VIHANNEKSIA...
Kyllä. Kaikkeen pyritään, mutta se, että vatsa ei kurise nälästä ja ruoka on maistuvaa ja siitä tykätään on meillä perusperiaate ja tavoite. Niin ihanalta kun luomuilu kuulostaakin - sitä se onkin. Meillä vaan ei jo ihan taloudellisestikaan pystytä siihen aina ja joka kerta.
Meillä huomattiin yliherkkyyksiä vanhemmalla tytöllä vuonna 2008. Siitä lähtien on maidoton ja gluteeniton elämäntapa kulkenut mukana. On/off kausia siedätyksineen. Välillä Fodmap, välillä laktoositon. Välikokeiluja lapsille tehdään paljonkin. Tilanne oli silloin toinen kaikkien TONTONruokien kanssa - eli niitä ei juurikaan valmiina löytynyt. Smoothiet, puurot, leivät. Kaikki tehtiin itse kotona. Eihän se mikään hatunnoston paikka ole, varmasti normaalia useassakin perheessä, että kaikki tehdään alusta saakka itse ja sitenhän tietää tarkalleen mitä ruoka sisältää. Kaikki näiden kanssa painineet tietää, että jo aineosien kanssa saa hieman 'hakea'. Mutta ainesosien kanssa on myös tultu jättiläisharppaus tähän päivään verrattuna. Ihan mahtavaa!
Heti alkumetreillä täytyy kertoa, että en ole keittiöihme. Kokkaus ei ole minun forte vaan se on enemmänkin ja onneksi isännän intohimo. Vuosien saatossa olemme kaikki päätyneet samaan ruokavalioon, koska meille se on helpompaa näin yhden ruuan taktiikalla. Kukkaro ei siitä tykkää, mutta etenkin kun tämä allerginen osapuoli on lapsi, haluamme että hän kokee myös yhteenkuuluvuutta. Ruokailu on yhteinen samanvertainen kokemus. Edes näin kotona. Toki leivät, jogurtit jne saattavat olla eri, mutta tarkoitan tässä itse ruokaa.